Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Hramul Parohiei Greco-Catolice „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Visuia, Protopopiatul Sărmașu

asda

Sâmbătă, 9 septembrie 2023, Sâmbăta dinaintea „Înălțării Sfintei Cruci”, Parohia Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Visuia, Protopopiatul Sărmașu, și-a sărbătorit hramul. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. 

La sosirea în parohia Visuia, Episcopul a fost întâmpinat, cu Sfânta Cruce și cu Sfânta Evanghelie, de Părintele Aurel Dan, Protopop de Sărmașu, de Părintele paroh Ioan Bande, dar și de preoții invitați din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și din Eparhia de Cluj-Gherla. De asemenea, copiii îmbrăcați în costume naționale i-au oferit Ierarhului flori, pâine și sare, în timp ce Părintele Protopop i-a adresat un cuvânt de bun venit.
    
Sfânta Liturghie a fost celebrată, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Preasfinția Sa Cristian, împreună cu un sobor de preoți. Răspunsurile au fost date de corul parohiei „Buna-Vestire” din Bistrița-Năsăud, împreună cu cântărețul bisericesc Gabriel Bande de la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian le-a transmis celor prezenți binecuvântarea, salutul și comuniunea de rugăciune a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian. 

„Omul nu se va hrăni doar cu pâine! Avem nevoie să fim în comuniune unii cu alții! La începutul anului bisericesc, odată cu Nașterea Preacuratei Fecioare – începutul mântuirii noastre, se deschid larg, brațele mari ale lui Dumnezeu... depinde de noi, câștigarea Împărăției Cerești!”, a spus Episcopul auxiliar. 
    
La Sfânta Liturghie au participat preoți, călugări, călugărițe și credincioși, iar sărbătoarea Hramului Parohiei a fost una vie și autentică.
    
După Sfânta Liturghie, s-a celebrat Parastasul pentru Ieromonahii din Ordinul „Sf. Vasile cel Mare” † Grațian Gheorghe și † Iacob Ioan, iar după aceste moment, Preasfinția Sa Cristian a sfințit o Grotă în cinstea și spre venerarea Maicii Domnului.

În numele Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Preasfinția Sa i-a oferit primarului comunei Miceștii de Câmpie, Dl. Ioan Becan, o icoană cu Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici, în semn de recunoștință pentru sprijinul constant pe care l-a acordat Parohiei Greco-Catolice din Visuia.
    
De asemenea, în semn de gratitudine și prețuire, Părintele Paroh Ioan Bande i-a oferit Preasfinției Sale Cristian o icoană cu imaginea Fecioarei Maria împreună cu Pruncul Isus.

Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de când a început pelerinajul la Mănăstirea din Visuia, aceasta fiind prima mănăstire greco-catolică recunoscută de Statul Român după Revoluția din 1989.

La final, Părintele Paroh din Visuia a mulțumit Preafericitului Cardinal Lucian, Preasfinției Sale Cristian, Părintelui Protoegumen OSBM Emil Jurja, protopopilor, preoților, călugărilor, călugărițelor, subprefectului județului Bistrița-Năsăud, Dl. Ioan Zăgrean, dar și tuturor autorităților județene și locale, precum și credincioșilor prezenți. 

Sărbătoarea de la Visuia s-a încheiat cu o agapă frățească la care au fost invitați toți cei prezenți.
    

A consemnat Pr. Ioan Bande, pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș