Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Blaj: Manifestări dedicate comemorării a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică - PROGRAM

06/06/2023 at 11:24AM

Sub Înaltul Patronaj al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în perioada 7-10 iunie 2023, la Blaj, va avea loc Conferința Internațională de Istorie a Comunismului dedicată comemorării a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

pictures

Hirotonire de preot în Catedrala Blajului

04/06/2023 at 06:51PM

Duminică, 4 iunie 2023 (Duminica Pogorârii Sfântului Spirit - Rusaliile), în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a răsunat din nou „Vrednic este!”. Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, diaconul Gheorghe Răulea a fost hirotonit preot, devenind un nou lucrător în Via Domnului.

pictures

Sfințirea bisericii greco-catolice din Alba Iulia - Bărăbanț

29/05/2023 at 03:27PM

În Duminica a VII-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Conciliul I Ecumenic, Niceea, 325), 28 mai 2023, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu Preasfinția Sa Ioan Bot, Administrator al Eparhiei de Lugoj și cu Preasfinția Sa Dr. László Kerekes, Episcop Auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul ”Schimbarea la Față” din parohia Alba Iulia - Bărăbanț, Protopopiatul Alba Iulia.

pictures

Vizita la Blaj a Nunțiului Apostolic în Marea Britanie

26/05/2023 at 11:16AM

Joi, 25 mai 2023, Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în Marea Britanie, s-a aflat în vizită la Blaj, unde a fost primit de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma. Au participat la această întâlnire Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, și Monseniorul Germano Penemote, însărcinat cu afaceri a.i. al Reprezentanței Pontificale în România. În cadrul vizitei de la Blaj, Excelența Sa a fost prezent în mijlocul studenților teologi din cadrul Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire”, alături de care a participat la o rugăciune comună și apoi a servit cina.

pictures

Prima Împărtăşanie Solemnă în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj

23/05/2023 at 08:28AM

Duminică, 21 mai 2023, Duminica a 6-a a Paștilor (a Orbului din naștere), Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, 33 de copii din Blaj, elevi ai Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”, Colegiului Național „Ioan Inochentie Micu Clain” și Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu”, au primit prima Sfântă Împărtășanie Solemnă în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, alături de un sobor de preoți.

pictures

PS Cristian: „În Sanctuarul de la Cărbunari, suntem cu toții acasă!”

23/05/2023 at 08:20AM

„Biserica trebuie să fie o casă deschisă, în care fiecare să se simtă iubit și acceptat”, afirmă Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, iar „în Sanctuarul de la Cărbunari, suntem cu toții acasă”. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian a oficiat, sâmbătă, 20 mai 2023, Sfânta Liturghie la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), cu ocazia tradiționalului pelerinaj de primăvară, organizat de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Protopopiatul Român Unit Blaj.

pictures

Cardinalul Alexandru Todea, omagiat la împlinirea a douăzeci și unu de ani de la de la întoarcerea sa în casa Tatălui Ceresc

22/05/2023 at 03:09PM

Vineri, 19 mai 2023, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a avut loc o ceremonie de comemorare a vrednicului de pomenire Cardinal Alexandru Todea, la împlinirea a douăzeci și unu de ani de la trecerea la cele veșnice.

pictures

ANUNȚ: Cardinalul Alexandru Todea va fi comemorat vineri, 19 mai, în Catedrala Blajului

16/05/2023 at 03:21PM

Cardinalul Alexandru Todea (1912 - 2002) va fi comemorat vineri, 19 mai 2023, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, locul în care este înmormântat, cu ocazia împlinirii, în data de 22 mai, a 21 de ani de la întoarcerea sa în casa Tatălui Ceresc.

pictures

Documentul Papal al beatificarii Episcopilor Martiri a ajuns la Blaj

10/05/2023 at 11:17AM

Documentul final care atestă beatificarea celor Șapte Fericiți Episcopi Martiri greco-catolici, „Breve di Beatificazione”, a fost predat Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, de Părintele Vasile Man, postulator al cauzei de beatificare pentru episcopii greco-catolici morți în timpul regimului comunist.

pictures

Vizita Pr. Prof. Dr. Thomas Schwartz, directorul general Renovabis, în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

09/05/2023 at 07:39PM

Marți, 9 mai 2023, directorul general al Organizației Renovabis, Pr. Prof. Dr. Thomas Schwartz, a efectuat o scurtă vizită la Blaj. Pr. Prof. Dr. Thomas Schwartz a fost primit de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, la întâlnirea cu Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, fiind însoțit de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.

pictures

Reportaje despre activitatea Bisericii Greco-Catolice, realizate de ACN și TVE Spania în Arhieparhia Blaj

08/05/2023 at 06:58PM

O delegație formată din reprezentanți ai Asociației Internaționale Aid to the Church in Need (ACN) și jurnaliști de la TVE Spania s-a aflat, în perioada 30 aprilie - 3 mai 2023, în Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș, pentru a realiza mai multe reportaje despre activitățile sociale, educative și pastorale derulate de Arhieparhia noastră, dar și despre proiectele finanțate de ACN. Toate aceste materiale vor face obiectul unui documentar dedicat Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, echipa media din Spania realizând astfel de filmări în mai multe Eparhii greco-catolice din țară.

pictures

Vizita PS Cristian în Parohia Vințu de Jos, Protopopiatul Sebeș

27/04/2023 at 10:30AM

Duminică, 23 aprilie 2023, Duminica a 2-a a Paștilor (a Tomi) și a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a efectuat o vizită pastorală în Parohia „Sfântul Gheorghe” din Vințu de Jos, Protopopiatul Sebeș.

pictures

Elevi ai Liceului Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, premiați la Olimpiada Națională de Religie Catolică

24/04/2023 at 01:45PM

În perioada 18-23 aprilie 2023, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a fost gazda ediției din acest an a Olimpiadei Naționale de Religie - Cultele Romano-Catolic (limba română) și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII. Elevii Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj au obținut două premii trei. Au participat peste 165 de elevi din toată țara, aceștia fiind însoțiți de 17 de profesori.

pictures

Vizita PS Cristian în Parohia Ivănești, Protopopiatul Târgu Mureș-Râciu

18/04/2023 at 10:20PM

Marți, 18 aprilie 2023, a treia zi a Sărbătorii Învierii Domnului, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a efectuat o vizită în Parohia Ivănești, Protopopiatul Târgu Mureș-Râciu. Tot cu această ocazie, Episcopul Cristian a făcut un popas pascal în Parohia Poienița.

pictures

Sfânta Liturghie Arhierească și Prima Împărtășanie Solemnă în Parohia Mediaș IV

17/04/2023 at 07:00PM

Credincioșii Parohiei Mediaș IV – cartier Vitrometan, Protopopiatul Mediaș, s-au unit în rugăciune cu Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în a doua zi a Sărbătorii Învierii Domnului nostru Isus Cristos, luni 17 aprilie 2023.

pictures

Înmormântarea Părintelui Vasile-Onoriu Ciulea

15/04/2023 at 04:00PM

Credincioșii greco-catolici din Târnăveni l-au condus pe ultimul drum pământesc pe părintele Vasile-Onoriu Ciulea, din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, trecut la cele veșnice pe 12 aprilie 2023. Slujba de înmormântare a avut loc sâmbătă 15 aprilie 2023 la biserica parohiei greco-catolice „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Târnăveni I, fiind oficiată, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

pictures

Părintele Ciulea Vasile-Onoriu a trecut la cele veșnice

12/04/2023 at 02:47PM

Cu profundă durere sufletească aducem la cunoștința preoților, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu, că Părintele Ciulea Vasile-Onoriu, din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, paroh în parohia greco-catolică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Târnăveni I, a trecut la cele veșnice, astăzi 12 aprilie 2023.

pictures

Părintele diacon Ion Buzași, sărbătorit în Catedrala Blajului, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani

11/04/2023 at 12:45PM

Duminică, 9 aprilie 2023, Duminica a 6-a din Post (Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile), Prof. Univ. Dr. Ion Buzași, diacon al Bisericii Greco-Catolice, a fost sărbătorit în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, cu ocazia celor 80 de ani de viață, vârstă pe care a împlinit-o marți, 11 aprilie.

pictures

Anunț: Marți, 11 aprilie, Calea Crucii cu procesiune pe străzile Blajului

07/04/2023 at 03:53PM

Conform tradiției, Biserica Greco-Catolică va organiza și în acest an, în Săptămâna Mare, Calea Crucii cu procesiune, pe străzile municipiului Blaj. Evenimentul va avea loc în Marțea Mare, marți 11 aprilie, începând cu ora 18:00, cu plecare de la Capela Arhiereilor - Parohia Blaj II şi sosirea la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” - Parohia Blaj I.

pictures

Seară de rugăciune la Reghin, cu ocazia Postului Mare

03/04/2023 at 10:53AM

Vineri, 31 martie 2023, preoții și credincioșii din Protopopiatul Reghin au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Evenimentul a avut loc în Parohia Greco-Catolică Reghin I, păstorită de Părintele Daniel Cristea, și a fost organizat în colaborare cu Parohiile Greco-Catolice Reghin II, păstorită de Părintele Aurel Rus, și Reghin - Iernuțeni, păstorită de Părintele Daniel Dumitru.

pictures

Vizita Pastorală a PS Cristian în Parohia Greco-Catolică Orlat, Protopopiatul Sibiu

30/03/2023 at 01:29PM

Duminică, 26 Martie 2023, Duminica a 4-a din Post (Sf. Ioan Scărarul), Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Greco-Catolică „Sfânta Fecioară Maria”, Protopopiatul Sibiu.

pictures

Distincții și hirotesiri în Catedrala Blajului, cu ocazia Sărbătorii Buna Vestire

27/03/2023 at 04:38PM

Sâmbătă, 25 martie 2023, Sărbătoarea Bunei Vestiri, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, patru studenți ai Seminarului Arhiepiscopal Major „Buna Vestire” Blaj au fost hirotesiți ipodiaconi și lectori, alți doi fiind înveșmântați cu reverenda. La finalul Sfintei Liturghii Arhierești, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, le-a înmânat profesorilor universitari doctori în istorie Ovidiu Augustin Ghitta, Ioan Marius Bucur și Cornel Sigmirean ordinul „Preasfânta Treime”, oferit de Preafericitul Cardinal Lucian, Întâstătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru serviciile aduse Bisericii, prin activitatea științifică pe care o desfășoară.

pictures

Vizită arhierească în Parohia Șona, Protopopiatul Blaj

20/03/2023 at 01:24PM

Duminică, 19 Martie 2023, Duminica a 3-a din Post (Duminica Sfintei Cruci), Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a efectuat o vizită arhierească în Parohia Greco-Catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Șona, Protopopiatul Blaj.

pictures

Surorile din Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare”, în vizită la Blaj

10/03/2023 at 08:00PM

Vineri, 10 martie 2023, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a celebrat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Sfânta Liturghie Arhierească a Darurilor Înaintesfințite. A fost prezent și un grup de 45 de surori din Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare”, din Italia, Argentina, Slovacia, Ucraina, SUA și România, care se află într-un pelerinaj de câteva zile în țara noastră.

pictures

Conferință despre Timotei Cipariu la Protopopiatul Blaj

28/02/2023 at 07:37PM

Marele cărturar Timotei Cipariu a fost omagiat luni, 27 februarie 2023, la Sediul Protopopiatului Greco-Catolic Blaj, cu ocazia împlinirii a 218 ani de la naștere, în cadrul conferinței „Timotei Cipariu, cleric greco-catolic și erudit român transilvănean”. La acest eveniment a fost prezent Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș. Manifestarea a făcut parte din cadrul conferințelor populare organizate, lunar, de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Asociaţia Generală a Românilor Uniţi cu Roma (AGRU) Blaj.

pictures

PS Cristian, vizită pastorală în Parohia Tăuni, Protopopiatul Blaj

27/02/2023 at 01:35PM

Duminică, 26 februarie 2022, Duminica a 36-a După Rusalii (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai), Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Greco-Catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Tăuni, Protopopiatul Blaj.

pictures

Marele om politic Iuliu Maniu, comemorat în Catedrala Blajului, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice

06/02/2023 at 11:35AM

Duminică, 5 februarie 2023, marele om politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, a fost comemorat în Catedrala Blajului, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice, în data de 5 februarie 1953, în închisoarea de la Sighet.

pictures

Elevii și dascălii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare" din Blaj și-au sărbătorit patronul spiritual

02/02/2023 at 10:47AM

Luni, 30 ianuarie 2023, în prezența Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, elevii și dascălii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare" din Blaj și-au sărbătorit patronul spiritual, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

pictures

Omagiu Mitropolitului Vasile Suciu, Părinte Fondator al Congregației Surorilor Maicii Domnului, în Catedrala Blajului

31/01/2023 at 10:24AM

Duminică, 29 ianuarie 2023, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră Sfânta Treime din Blaj a fost comemorat Mitropolitul dr. Vasile Suciu (1873 – 1935), care la 2 februarie 1921 întemeia la Blaj prima congregație feminină din Istoria BRU. Evenimentul a marcat împlinirea a 150 de ani de la nașterea Mitropolitului Vasile Suciu, Părintele fondator al Congregației Surorilor Maicii Domnului, dar și 88 de ani de la trecerea lui la cele veșnice, la 25 ianuarie 1935. De asemenea a fost marcat și hramul comunității Întâmpinarea Domnului din Blaj, Casa Mamă a surorilor CMD.

pictures

Surorile din Congregația Maicii Domnului îl omagiază la Blaj pe Mitropolitul fondator Vasile Suciu

27/01/2023 at 04:05PM

Duminică, 29 ianuarie 2023, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, va fi marcată împlinirea a 150 de ani de la nașterea Mitropolitului Vasile Suciu, fondatorul Congregației Maicii Domnului (CMD), cu ocazia hramului Comunității „Întâmpinarea Domnului” din Blaj, Casa Mamă a surorilor CMD. Sfânta Liturghie Arhierească va fi concelebrată de Episcopii Claudiu Lucian Pop și Cristian Dumitru Crișan și va fi urmată de un Te Deum de mulțumire. Evenimentul va continua cu prezentarea Monografiei istorice a Congregației Maicii Domnului.

pictures

Anunț: Întâlnirea responsabililor pentru pastorația familiilor din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și Eparhia de Cluj-Gherla

27/01/2023 at 12:16PM

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, la Blaj, va avea loc o întâlnire a responsabililor pentru pastorația familiilor din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș cu responsabili ai Biroului pentru Pastorația Familiei din Eparhia de Cluj-Gherla.

pictures

Întâlnire ecumenică la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni

23/01/2023 at 01:38PM

Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, la inițiativa Maicii Eliane, Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni a găzduit o întâlnire ecumenică, în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

pictures

Hirotonire de diaconi în Catedrala Blajului

09/01/2023 at 01:34PM

Duminică, 8 ianuarie 2023, Duminica după Botezul Domnului, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, subdiaconii Gheorghe Răulea și Andrei-Marian Șerb au fost hirotoniți diaconi.

pictures

Vizita pastorală a Preasfințitului Cristian în Parohia Teaca

28/12/2022 at 09:15AM

Marți 27 decembrie 2022, în Sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Greco-Catolice cu hramul „Sfânta Treime” din Teaca (Protopopiatul Teaca).

pictures

PS Cristian, vizită pastorală în Parohia Săndulești (Protopopiatul Turda)

28/12/2022 at 09:12AM

Luni, 26 decembrie 2022, în cea de a doua zi a Sarbătorii Nașterii Domnului, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Greco-Catolice Săndulești (Protopopiatul Turda).

pictures

Liturghie Arhierească pentru elevii Liceului „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj

22/12/2022 at 05:38PM

Joi, 22 decembrie 2022, în Catedrala Arhieparhială Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, în ultima zi de școală dinaintea vacanței de iarnă, elevii și preșcolarii de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, alături de cadre didactice și de părinți, s-au unit în rugăciune, cu ocazia Nașterii Domnului, pe care o vom sărbători peste trei zile.

pictures

PS Cristian, vizită pastorală în Parohia Mihalț (Protopopiatul Blaj)

20/12/2022 at 04:20PM

Duminică, 18 decembrie 2022, Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Greco-Catolice „Schimbarea la față" din Mihalț (Protopopiatul Blaj). A fost un moment de profundă comuniune spirituală, Sfânta Liturghie fiind urmată de un concert de colinde susținut de artiști consacrați.

pictures

PF Cardinal Lucian: 58 de ani de la hirotonirea întru preoție

19/12/2022 at 12:35PM

Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, sărbătorește astăzi 58 de ani de la hirotonirea preoțească.

pictures

Concertul de colinde „Afară ninge liniștit“

18/12/2022 at 08:15PM

Duminică 18 decembrie 2022, în Parohia greco-catolică „Sfânta Ursula” din Sibiu a avut loc concertul de colinde „Afară ninge liniștit”, cu participarea excepțională a distinsei Doamne Veta Biriș.

pictures

„Darul Papei” la Sighet

17/12/2022 at 07:00PM

Sâmbătă 17 decembrie 2022, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Părintele Dan Aurel, Protopop de Arieș, Iernut, Luduș și Sărmașu, a distribuit din partea Arhieparhiei 80 de pachete de Crăciun copiilor îngrijiți de Surorile din Congregația Maicii Domnului din Sighetu Marmației, mulți dintre ei provenind din familiile de refugiați ucraineni, fiind găzduiți în Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighet.

pictures

Vizita PS Cristian în Parohia Pelișor (Județul Sibiu)

16/12/2022 at 11:57AM

Duminică, 11 decembrie 2022, Duminica a 28-a După Rusalii (a Celor poftiți la cină și a Strămoșilor Domnului), Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar, a fost prezent în Parohia Greco-Catolică Pelișor (Protopopiatul Mediaș). A fost o zi de mare sărbătoare pentru această comunitate, fiind pentru prima dată după reînființarea parohiei, în 1991, când un Ierarh se află în mijlocul credincioșilor din Pelișor.

pictures

Scrisoarea Pastorală a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian la Sărbătoarea Nașterii Domnului 2022

15/12/2022 at 02:15PM

Împreună cu Preasfinția Sa Cristian, Episcopul auxiliar, împărtășim cu dumneavoastră cu toți bucuria Nașterii Domnului, și Vă dorim tuturor Sărbători sfinte!

pictures

Seară de rugăciune și colinde în Parohia Iernut (Mureș)

12/12/2022 at 05:13PM

Sâmbătă, 10 decembrie 2022, în Parohia greco-catolică „Buna Vestire” din Iernut a avut loc a XX-a ediție a serii de rugăciune și colinde „Iată, vin colindătorii!”. Cu această ocazie, comunitatea greco-catolică din Iernut l-a avut în mijlocul ei pe Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, a celebrat împreună cu Părintele protopop Dan Aurel, Părintele paroh Vasile Iagăr și un sobor de preoți.

pictures

Concert de colinde în Catedrala Blajului, duminică 11 decembrie

09/12/2022 at 12:27PM

Duminică, 11 decembrie 2022, de la ora 17:00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj va avea loc concertul de colinde „Când fost-a prunc micuț Isus”.

pictures

Reculegeri spirituale la Capela Arhiereilor din Blaj, în perioada 9-11 decembrie 2022

08/12/2022 at 03:23PM

Parohia Greco-Catolică Blaj II - Capela Arhiereilor Blaj organizează, în perioada 9-11 decembrie 2022, reculegeri spirituale cu tema: „Darul bucuriei: pregătire la Sărbătoarea Nașterii Domnului". Meditațiile vor fi ținute de Părintele Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.

pictures

ANUNȚ: Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu va fi comemorat în Catedrala Blajului, la 115 ani de la naștere

07/12/2022 at 05:02PM

Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu va fi comemorat vineri, 9 decembrie 2022, de la ora 16:00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, cu ocazia împlinirii, în data de 4 decembrie, a 115 ani de la naștere.

pictures

„NU adoptați acest proiect” – Scrisoarea PF Card. Lucian cu privire la situația bisericii Mănăstirii Bixad

07/12/2022 at 03:40PM

Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice a transmis o scrisoare Guvernului României, în care solicită să NU fie adoptat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui imobil, transmiterea în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte şi în folosința gratuită a Mănăstirii Ortodoxe Române “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Bixad, comuna Bixad, judeţul Satu Mare, proiect publicat pe pagina de internet a Secretariatului de Stat pentru Culte.

pictures

Serbarea hramului Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Dumbrăveni (Sibiu)

07/12/2022 at 03:21PM

Marți, 6 decembrie 2022, de Sărbătoarea „Sfântului Ierarh Nicolae”, credincioșii greco-catolici din Dumbrăveni au marcat hramul bisericii parohiale. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Părintele protopop de Mediaș-Dumbrăveni, Septimiu Nicula, Părintele Florin Boitoș, Părintele Ilie Hrișcă și Părintele paroh Ioan-Solomon Costea. La finalul oficiului liturgic, tinerele soliste de muzică populară Alexandra-Teofana Iacob și Coralia Costea i-au încântat pe cei prezenți cu un superb recital de colinde.

pictures

Cuvintele Cardinalului Iuliu Hossu au răsunat din nou la Alba Iulia

01/12/2022 at 06:01PM

Documentul Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia, proclamat la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, de Fericitul Episcop Martir Iuliu Hossu, a fost citit de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, în cadrul evenimentelor organizate în Cetatea Marii Uniri, cu ocazia Zilei Naționale a României, la împlinirea a 104 ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

pictures

Mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan cu prilejul Zilei Naționale a României - 1 decembrie 2022

01/12/2022 at 03:23PM

Împreună cu toți ierarhii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a Fericiților Episcopi Martiri, îl rugăm pe Domnul nostru Isus Cristos să binecuvânteze și să ocrotească România! La Mulți Ani, România!

pictures

Anunț: Te Deum în Catedrala Blajului, de Ziua Națională a României

01/12/2022 at 09:09AM

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică marchează Ziua Națională a României prin celebrarea unui Te Deum solemn în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj. Evenimentul va avea loc joi, 1 decembrie 2022, de la ora 13:00 și va fi transmis în direct de TVR 3 și de canalul Youtube Radio Blaj TV.

pictures

Seară de rugăciune și colinde în Parohia Velț (Protopopiatul Mediaș)

28/11/2022 at 03:15PM

În Duminica a 30-a după Rusalii (a Tânărului bogat), 27 noiembrie 2022, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Velț (Protopopiatul Mediaș) a avut loc o seară de rugăciune și de colinde specifice perioadei în care ne aflăm, cea a Postului Nașterii Domnului, o perioadă de așteptare și de curățire sufletească.

pictures

Vizită arhierească în Parohia Greco-Catolică „Schimbarea la față" din Alba Iulia (Bărăbanț)

23/11/2022 at 02:56PM

Luni, 21 noiembrie 2022, cu ocazia sărbătorii „Intrarea în Templu a Maicii Domnului”, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Greco-Catolice „Schimbarea la față" din Alba Iulia (Bărăbanț).

pictures

Biserica din Teiuș vizitată de Regele Charles al III-lea și-a sărbătorit hramul

21/11/2022 at 02:03PM

Biserica greco-catolică cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Teiuș, vizitată în urmă cu cinci ani de Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, și-a sărbătorit hramul, în Duminica a 26-a după Rusalii (a Bogatului căruia i-a rodit țarina), 20 noiembrie 2022. În mijlocul credincioșilor s-a aflat, cu această ocazie, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

pictures

Vizita reprezentanților Fundației Pontificale „Aid to the Church in Need” în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

21/11/2022 at 10:56AM

În perioada 18-20 noiembrie 2022, Dr. Thomas Heine-Geldern, Președinte Executiv al Fundației Pontificale „Aid to the Church in Need”, și Dl. Marco Mencaglia, reprezentant pentru România al Organizației, s-au aflat într-o vizită de lucru în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.

pictures

Conferințe spirituale susținute de Pr. Prof. Don Renzo Lavatori în Catedrala Blajului, cu ocazia începutului Postului Nașterii Domnului

18/11/2022 at 11:52AM

Pr. Prof. Don Renzo Lavatori, din Roma (Italia), a susținut trei conferințe în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, în zilele de 15, 16 și 17 noiembrie 2022, cu ocazia începutului Postului Nașterii Domnului. Cele trei conferințe au avut ca temă chipul Anticristului în Întâia Epistolă a Sfântului Apostol Ioan, legătura tainică între Maica Domnului și Spiritul Sfânt și asemănarea creștinului cu Hristos.

pictures

Seară de rugăciune și colinde la Capela Arhiereilor din Blaj, cu ocazia începerii Postului Nașterii Domnului

16/11/2022 at 05:36PM

Un eveniment mult așteptat, devenit tradițional deja, a avut loc luni, 14 noiembrie 2022, la Capela Arhiererilor din Blaj. După aproape trei ani în care o astfel de manifestare nu s-a putut desfășura din cauza restricțiilor impuse de autoritățile sanitare naționale în timpul pandemiei de coronavirus, credincioșii au putut să înceapă Postul Nașterii Domnului împreună, în spirit de comuniune și rugăciune frățească. Bucuria unui astfel de moment a fost vizibilă încă de la început, Capela Arhiereilor din Blaj fiind neîncăpătoare înaintea orei evenimentului.

pictures

Noapte de veghe la Reghin

15/11/2022 at 12:50PM

În noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2022, comunitatea greco-catolică din Reghin a fost gazda unei nopți de veghe în rugăciune. Momentele s-au desfășurat în cele două locații greco-catolice din Orașul Viorilor, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Parohia Greco-Catolică Reghin II – Capela „Înălțarea Sfintei Cruci”. Programul a debutat cu Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, celebrată, la ora 19:00, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, prezent la Reghin cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Cardinal Lucian.

pictures

PS Cristian, vizită pastorală în Parohia Suatu (județul Cluj)

14/11/2022 at 07:20PM

În Duminica a 25-a după Rusalii (a Samarineanului milostiv), 13 noiembrie 2022, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, a efectuat o vizită pastorală în Parohia greco-catolică Suatu (județul Cluj), cu ocazia hramului bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

pictures

Mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan la Sfințirea bustului lui Corneliu Coposu, Alba Iulia - 12 noiembrie 2022

13/11/2022 at 09:53AM

Realizarea și amplasarea bustului lui Corneliu Coposu în Alba Iulia, în Cetatea Marii Uniri, este prin urmare un gest care exprimă omagiul și recunoștința noastră, dar și convingerea că personalitatea lui Corneliu Coposu poate inspira noile generații.

pictures

Noapte de veghe la Reghin

10/11/2022 at 03:30PM

În noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2022 comunitatea greco-catolică reghineană va fi gazda unei nopți de veghe în rugăciune. Momentele se vor desfășura în cele două locații greco-catolice din Orașul Viorilor, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Parohia Greco-Catolică Reghin II – Capela „Înălțarea Sfintei Cruci” după următorul program:

pictures

Anunț: Dezvelirea și sfințirea bustului marelui om politic Corneliu Coposu, la Alba Iulia

09/11/2022 at 11:13AM

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, începând cu ora 11:30, la Parohia Greco-Catolică „Spiritul Sfânt” din Alba Iulia, situată în strada Septimius Severus, numărul 8, va avea loc dezvelirea și sfințirea statuii marelui om politic greco-catolic Corneliu Coposu. Momentul va fi urmat de o conferință dedicată Seniorului, susținută de președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim și de vernisarea unei expoziții a cărei temă este suferința în închisorile comuniste, realizată de Părintele Protopop Radu Vasile Roșu, artist plastic.

pictures

Dublă sărbătoare în Parohia Velț (Protopopiatul Mediaș)

07/11/2022 at 12:40PM

Duminica a 24-a după Rusalii (a învierii fiicei lui Iair), 6 noiembrie 2022, a fost o zi de sărbătoare cu dublă semnificație pentru credincioșii greco-catolici din Parohia Velț (Protopopiatul Mediaș): au fost sărbătorite hramului parohiei, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și împlinirea a 25 de ani de slujire, în comunitatea din Velț, a Părintelui paroh Ilie Hrișcă.

pictures

IPS Ioan Ploscaru a fost comemorat în Parohia natală Frata

01/11/2022 at 02:09PM

În Duminica a 22-a după Rusalii (a Bogatului nemilostiv), 30 octombrie 2022, Înalt Preasfinția Sa Ioan Ploscaru, episcop al Eparhiei de Lugoj până în anul 1995, a fost comemorat în Parohia natală Frata din Protopopiatul Sărmașu, păstorită de Părintele Gavrilă Pleș Topan.

pictures

Mesajul PF Cardinal Lucian cu ocazia manifestărilor, de la Alba Iulia, dedicate Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu

27/10/2022 at 10:43PM

Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a transmis un mesaj în cadrul manifestărilor desfășurate joi, 27 octombrie 2022, la Alba Iulia, prilejuite de sfințirea bustului Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, din Parcul Unirii, și de conferința dedicată Cardinalului Unirii, desfășurată la Sala Unirii. Mesajul Preafericirii Sale a fost citit de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, în prezența Episcopilor greco-catolici, reuniți la Blaj, în perioada 27-28 octombrie 2022, cu ocazia sesiunii ordinare de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma.

pictures

ANUNȚ: Sfințirea bustului Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu și conferință dedicată Cardinalului Unirii, la Alba Iulia

24/10/2022 at 10:52AM

Joi, 27 octombrie 2022, de la ora 17.45, la Alba Iulia va fi sfințit bustul Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, din Parcul Unirii. Momentul va fi urmat, de la ora 18.10, la Sala Unirii, de trei conferințe dedicate Cardinalului Unirii. Aceste evenimente se vor desfășura în prezența Episcopilor greco-catolici, reuniți la Blaj, în perioada 27-28 octombrie 2022, cu ocazia sesiunii ordinare de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma.

pictures

„Îmi veți fi martori”: Ziua Mondială a Misiunilor în comunitatea din Roma Nord

23/10/2022 at 06:00PM

Duminică 23 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor, Înalt Preasfinția Sa Giorgio Demetrio Gallaro, Secretar al Dicasterului pentru Bisericile Orientale, s-a aflat în mijlocul comunității greco-catolice românești din Roma Nord. Înalt Preasfinția Sa a prezidat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de Episcopii Rami Flaviano Al-Kabalan, Vizitator apostolic pentru credincioșii siro-catolici și Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală.

pictures

Roma: Simpozionul „Două Icoane Angelice”

21/10/2022 at 10:13AM

Joi, 20 octombrie 2022, la Universitatea Pontificală „San Tommaso d'Aquino” (Angelicum) din Roma a avut loc Simpozionul „Două Icoane Angelice: Fericiți, Episcopi și Martiri” dedicat Fericiților Episcopi Martiri Tit Liviu Chinezu și Ioan Suciu, alumni ai prestigioasei Instituții de învățământ din Cetatea Eternă. Evenimentul organizat de Ateneul Angelicum a marcat și împlinirea a 90 de ani de când Fericitul Ioan Suciu a obținut titlul de doctor în Teologie.

pictures

Cardinalul Iuliu Hossu, propus ca „Drept între Popoare”

18/10/2022 at 06:43PM

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, a prezentat Papei Francisc demersul privind propunerea de a-l recunoaște „Drept între Popoare” pe Cardinalul Iuliu Hossu. Proiectul a fost prezentat Papei Francisc la audiența generală de miercuri, 19 octombrie 2022, în Piața Sfântul Petru. Silviu Vexler a fost însoțit la întrevederea cu Sfântul Părinte de Episcopii greco-catolici Claudiu Pop și Cristian-Dumitru Crișan. Radio Vatican a realizat un scurt interviu cu Silviu Vexler.

pictures

Simpozion la Roma: „Două Icoane Angelice: Fericiți, Episcopi și Martiri. Viața de credință a Fericiților Tit Liviu Chinezu și Ioan Suciu”

13/10/2022 at 03:24PM

Joi, 20 octombrie 2022, la Universitatea Pontificală „San Tommaso d'Aquino” (Angelicum) din Roma va avea loc un Simpozion dedicat Fericiților Episcopi Martiri Tit Liviu Chinezu și Ioan Suciu, alumni ai prestigioasei Instituții de învățământ din Cetatea Eternă. Evenimentul marchează și împlinirea a 90 de ani de când Fericitul Ioan Suciu a obținut titlul de doctor în teologie la Angelicum.

pictures

„Ziua Școlii Ardelene”, sărbătorită în Catedrala Blajului

11/10/2022 at 07:50PM

Personalitățile care și-au pus amprenta în mod decisiv la emancipare politică, socială și culturală a românilor din Transilvania au fost evocate marți, 11 octombrie 2022, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, cu ocazia Zilei Școlii Ardelene, sărbătorită în fiecare an la această dată.

pictures

Vizita PS Cristian în Țara Făgărașului

10/10/2022 at 04:47PM

În Duminica a 20-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain), 9 octombrie 2022, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, a efectuat o vizită pastorală în Protopopiatul Făgăraș. Ierarhul a celebrat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Făgăraș.

pictures

Vizita pastorală a PS Cristian în Parohia Târnăveni III (Mureș)

04/10/2022 at 02:17PM

În Duminica a 19-a după Rusalii (a Predicii de pe câmpie), 2 octombrie 2022, Preasfinția Sa Cristian Crișan s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Târnăveni, în prima sa vizită pastorală, în calitate de Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în Parohia Greco-Catolică Târnăveni III. Cu această ocazie, Episcopul Cristian a oferit Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă unui grup de 19 copii, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, celebrată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

pictures

„Clujul universitar după Marea Unire și Școlile Blajului”. Conferința Prof. univ. dr. Sorin Nicu Blaga

28/09/2022 at 01:44PM

Profesorul universitar doctor Sorin Nicu Blaga, reputatul medic cardiolog originar din Blaj, a susținut, luni 26 septembrie 2022, conferința „Clujul universitar după Marea Unire și Școlile Blajului”, în cadrul căreia a făcut o scurtă, și foarte convingătoare, istorie a contribuției profesorilor și absolvenților școlilor blăjene la dezvoltarea învățământului universitar clujean românesc. Manifestarea, desfășurată în prezența Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a avut loct la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj și a făcut parte din seria conferințelor „populare” propuse de AGRU Blaj și Parohia Blaj I.

pictures

PS Cristian: „Mesajul Sfintei Fecioare de la Banneux, foarte actual în vremurile tulburi pe care le trăim astăzi”

26/09/2022 at 05:34PM

Mesajul Preasfintei Fecioare Maria din a cincea apariție de la Banneux, care îi mărturisește Mariettei Beco, „Eu vin să alin suferința!”, tema pelerinajului organizat sâmbătă, 24 septembrie 2022, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), este „foarte actual, mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim astăzi”, afirmă Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, cu această ocazie.

pictures

Vizită arhierească în Parohia Băița (Mureș), Protopopiatul Teaca

26/09/2022 at 05:28PM

În Duminica a 18-a după Rusalii (a Pescuirii minunate), 25 septembrie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Greco-Catolice Băița, protopopiatul Teaca, județul Mureș, o adevărată pepinieră de vocații, care a dat Bisericii un număr mare de preoți, călugărițe și absolvenți de teologie greco-catolică.

pictures

Anunț: Sâmbătă, 24 septembrie 2022, pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj)

17/09/2022 at 12:28PM

Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, organizează sâmbătă, 24 septembrie 2022, un pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj). Tema pelerinajului o constituie mesajul Preasfintei Fecioare Maria din a cincea apariție de la Banneux, care îi mărturisește Mariettei Beco: „Eu vin să alin suferința!"

pictures

Hramul Sanctuarului Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” Stânceni

16/09/2022 at 05:23PM

Miercuri, 14 septembrie 2022, a avut loc sărbătoarea hramului Sanctuarului Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni. La acest eveniment a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcopul auxiliar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, responsabil cu viaţa consacrată în cadrul Conferinţei Episcopale din România.

pictures

PS Cristian, prezent la Mediaș, la manifestările dedicate memoriei victimelor comunismului din România

15/09/2022 at 03:22PM

La invitația Asociației Foștilor Deținuți Politici - Filiala Mediaș și a Primăriei Municipiului Mediaș, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, la ceremonia de comemorare a victimelor comunismului din România, desfășurată miercuri, 14 septembrie 2022, la Mediaș, județul Sibiu, cu prilejul sărbătorii „Înălțarea Sfintei Cruci”.

pictures

Hramul parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Visuia

12/09/2022 at 11:57AM

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, credincioșii greco-catolici din Visuia, Protopopiatul Sărmașu, au sărbătorit hramul parohiei „Nașterea Maicii Domnului”. Tot cu această ocazie a avut loc și tradiționalul pelerinaj la Visuia, iar un număr mare de credincioși s-au bucurat, prin rugăciune, de acest moment înălțător.

pictures

„Ziua porților deschise - Amenajarea viitorului Muzeu al Bisericii Greco-Catolice din România”

06/09/2022 at 02:11PM

Sâmbătă, 3 septembrie 2022, în curtea Castelului Mitropolitan din Blaj, a avut loc „Ziua porților deschise - Amenajarea viitorului Muzeu al Bisericii Greco-Catolice din România”, organizată de Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș. La acest eveniment au fost prezenți Preasfinția Sa Cristian Crișan, membri ai comunității locale, credincioși din Protopopiatul Blaj, tineri, studenți, reprezentanți ai firmei care elaborează documentația tehnico-economică a proiectului, dar și o delegație a Conferinței Episcopale Americane (USCCB), condusă de IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucraineni.

pictures

„Vă mulțumesc pentru solidaritatea voastră!” Arhiepiscopul american Borys Gudziak în Catedrala Blajului

05/09/2022 at 05:30PM

IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucraineni, a mulțumit poporului român și Bisericii Greco-Catolice din România, „o Biserică a Martirilor”, pentru sprijinul și solidaritatea cu poporul ucrainean, în cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie Arhierească, pe care a concelebrat-o, alături de Preasfinția Sa Cristian, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, duminică, 4 septembrie 2022.

pictures

Anunț: „Ziua porților deschise - Amenajarea viitorului Muzeu al Bisericii Greco-Catolice din România”

01/09/2022 at 09:59AM

Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș invită persoanele interesate la „Ziua porților deschise - Amenajarea viitorului Muzeu al Bisericii Greco-Catolice din România”, care se va desfășura sâmbătă, 3 septembrie 2022, începând cu ora 10:30, în curtea Castelului Mitropolitan din Blaj, strada Petru Pavel Aron, Nr. 2.

pictures

Comunicat: IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucrainieni, va vizita Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

31/08/2022 at 03:47PM

IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucraineni, va vizita, în zilele de 3 și 4 septembrie 2022, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, la invitația Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Arhiepiscopul Gudziak, care se află în fruntea unei delegații a Conferinței Episcopale Americane (USCCB), va participa, în cele două zile, la Sfintele Liturghii Arhierești celebrate la Blaj, se va întâlni cu Cardinalul Lucian, va susține o conferință la Târgu Mureș și va vizita instituțiile Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, din Blaj, care beneficiază de programe finanțate de USCCB.

pictures

Episcopul Atanasie Anghel, comemorat în Catedrala Blajului, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice

21/08/2022 at 09:06AM

Episcopul Atanasie Anghel (1660-1713), artizanul Sfintei Uniri cu Biserica Romei, a fost comemorat vineri, 19 august 2022, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, locul în care este depusă racla cu osemintele sale, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice.

pictures

Pelerinajul anual la Mănăstirea Chiheru de Jos, de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului

19/08/2022 at 12:08PM

Un număr mare de credincioși greco-catolici a participat și în acest an la pelerinajul anual de la Mănăstirea Greco-Catolică Chiheru de Jos (județul Mureș). Pelerinajul a început cu procesiunea Calea Crucii, desfășurată pe drumul ce urcă la mănăstire, și a continuat cu Sfânta Liturghie, la care au concelebrat Părintele Dan Voicu, Părintele Zaharie Farcaș și Părintele Profesor Doctor Ioan Mitrofan de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj.

pictures

Episcopul Atanasie Anghel va fi comemorat la Blaj, vineri 19 august

18/08/2022 at 10:51AM

Episcopul Atanasie Anghel, artizanul Sfintei Uniri cu Biserica Romei, va fi comemorat vineri, 19 august 2022, de la ora 17:00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice.

pictures

PS Cristian: „De la Banneux până la Cărbunari, Maica Sfântă nu încetează să ne cheme la convertire”

16/08/2022 at 03:10PM

Câteva sute de credincioși au participat luni, 15 august 2022, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj). La Sfânta Liturghie, celebrată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, după ce le-a adus participanților salutul Întâistătătorului Bisericii Române Unite, Episcopul Auxiliar a vorbit despre semnificația acestei importante sărbători a Bisericii și a prezenței pelerinilor la unul dintre sanctuarele dedicate Fecioarei Maria.

pictures

Zi de „transfigurare sufletească” la Sanctuarul Stânceni

09/08/2022 at 10:56AM

Pentru a sărbători în modul cel mai edificator cu putință hramul bisericii „Schimbarea la Față” a Schitului „Sfânta Cruce” din Stânceni, Maica Eliane a organizat, ca în fiecare an, în ziua de 6 august 2022, o celebrare deosebită și un Colocviu, deopotrivă ecumenic și inter-religios, având ca temă principală cartea biblică a Cântării Cântărilor.

pictures

Vizita Excelenței Sale Roland Minnerath, Arhiepiscop emerit de Dijon (Franța), in Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

05/08/2022 at 04:01PM

Arhiepiscopul emerit de Dijon (Franța), Excelența Sa Roland Minnerath, s-a aflat la Blaj, în zilele de 4 și 5 august 2022, la invitația Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Mons. Roland Minnerath efectuează în Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș o vizită de trei zile, care se va încheia sâmbătă, 6 august, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major de la Stânceni.

pictures

Anunț: Conferință despre ecumenism la Blaj

02/08/2022 at 11:56AM

Joi, 4 august 2022, ora 18:30, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, va avea loc, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, o conferință despre ecumenism, susținută de Arhiepiscopul emerit de Dijon (Franța), Excelența Sa Roland Minnerath.

pictures

Sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din parohia Brateiu, Protopopiatul Mediaș

01/08/2022 at 04:42PM

În Duminica a VII-a după Rusalii (Vindecarea celor doi orbi), 31 iulie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din localitatea Brateiu, Protopopiatul Mediaș, județul Sibiu.

pictures

Anunț: Pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni

29/07/2022 at 12:30PM

Pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni

pictures

Anunț: Pelerinaj arhieparhial la Sanctuarul ”Fecioara Săracilor” de la Cărbunari-Blaj

27/07/2022 at 12:30PM

Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Protopopiatul Român Unit -Blaj organizează luni, 15 august 2022 cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj).

pictures

BLAJ: Întâlnire de lucru pe tema pastorației tinerilor

27/07/2022 at 09:35AM

Marți, 26 iulie, a avut loc la sediul Curiei Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș din Blaj o întâlnire de lucru a Birourilor pentru pastorația tinerilor și a copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla și Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, precum și a Departamentul pentru tineret din cadrul Eparhiei de Maramureș. Membri celor trei structuri au fost primiți de Pr. Flavius Florea, Vicar Administrativ al Arhieparhiei.

pictures

Rugăciune și comuniune în Parohia din Apalina, Protopopiatul Reghin

24/07/2022 at 02:48PM

Sâmbătă 23 iulie 2022, credincioșii Parohiei Apalina, Protopopiatul Reghin, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfințitul Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

pictures

Sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din parohia Gurghiu

24/07/2022 at 02:45PM

În Sâmbăta a VI-a după Rusalii, 23 iulie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din localitatea Gurghiu, Protopopiatul Reghin, județul Mureș.

pictures

Sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din parohia Șeica Mică

10/07/2022 at 04:30PM

În Sâmbăta a IV-a după Rusalii, 9 iulie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din localitatea Șeica Mică, Protopopiatul Blaj, județul Sibiu.

pictures

Parohia Mănărade în zi de sărbătoare

04/07/2022 at 02:50PM

În Duminica a treia după Rusalii (a Predicii de pe munte), 3 iulie 2022, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mănărade, Protopopiatul Blaj.

pictures

ZILÉOS, în vizită la Blaj

30/06/2022 at 12:15PM

Conducerea Consiliului Internațional al Ziléos, o asociație dedicată pastoraţiei tinerilor, s-a aflat la Blaj, unde a avut o serie de întâlniri cu tinerii implicați în activitățile acestei asociații, dar și cu reprezentanți ai Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și ai instituțiilor partenere.

pictures

Despre film și despre Blaj, cu Irina-Margareta Nistor

29/06/2022 at 07:48PM

„Vocea filmelor”, reputatul critic de film Irina-Margareta Nistor, a susținut marți, 28 iunie 2022, la Palatul Cultural Blaj, conferința „E loc de BLAJini în vâltoarea noului val cinematografic?”. Cu această ocazie, participanții au putut viziona expoziția „În oglinda timpului”, semnată de artistul blăjean Valeriu Teodorescu, în cadrul căreia au fost prezentate portrete ale marilor actori din cinematografia românească și internațională.

pictures

A fost lansat site-ul oficial al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș

29/06/2022 at 06:25PM

Miercuri, 29 iunie 2022, de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost lansat noul site oficial al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, www.aegc.ro. Urmând îndemnul Papei Francisc de a utiliza mijloacele media ale secolului XXI pentru propovăduirea credinţei şi a valorilor creştine, apariția noului site completează oferta media prin care Biserica noastră vine în întâmpinarea credincioșilor.

pictures