Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Renovabis: 30 de ani în slujba Bisericii

asda

Din încredințarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore donec aliter provideatur, a fost prezent în perioada 12-14 septembrie 2023, la München (Germania), pentru a participa la cel de-al douăzeci și șaptelea Congres Internațional Renovabis cu tema: „Libertatea așa cum o înțeleg eu…” – Europa pe tărâmul dintre o Nouă Trezire, Deziluzie și Amenințare.

Din anul 1997, Renovabis organizează anual un congres internațional în numele Conferinței Episcopale Germane. Acest eveniment cu participanți din toate părțile Europei are rolul de a oferi informații și oportunități de discuții despre dezvoltarea din biserică și societate în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, fiind discutate și subiecte de importanță paneuropeană. Congresul Internațional Renovabis s-a transformat de-a lungul anilor într-un forum important pentru dialogul dintre estul și vestul Europei (cf. www.renovabis.de).

În deschiderea Congresului care a marcat aniversarea a 30 de ani de existență a fost celebrată rânduiala Vecerniei în Biserica Sfântul Sylvester. "Fiți veseli în speranță, răbdători în necazuri și perseverenți în rugăciune" - acesta a fost îndemnul transmis de Cardinalul Reinhard Marx, Arhiepiscop de München și Freising, în omilia sa pentru Renovabis. A urmat o discuție moderată de Irene Esmann în sala Academiei Catolice din München, cu participarea fostului președinte federal Joachim Gauck, care a ținut o prelegere cu tema „Învățarea din greșeli – Germania și relațiile sale cu țările din estul Europei”. O masă rotundă dedicată temei din acest an a încheiat deschiderea Congresului.

Miercuri 13 septembrie 2023, Universitatea de Filosofie din München a fost gazda discuțiilor referitoare la „libertate, democrație, drepturile omului și prosperitate” și a Forumului de dialog, unde participanții au purtat discuții în grupuri de lucru. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată în Biserica universitară „Sfântul Ludwig”.

Lucrările din ultima zi a Congresului au oferit posibilitatea de reflecție asupra situației libertății în Europa, pe plan social, politic și eclezial. La final, reprezentanții grupurilor de lucru care au luat parte la Forumul de dialog au participat la o discuție finală.

Vineri 15 septembrie 2023, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian a trimis o scrisoare de mulțumire Părintelui Thomas Schwarz, Director General al Asociației Renovabis: „Această aniversare importantă ne oferă o ocazie de a reflecta asupra impactului de durată pe care Asociația Renovabis l-a avut în Biserica Catolică”. Arhiepiscopul Major a amintit și bucuria prilejuită de întâlnirea cu Părintele Thomas din data de 9 mai 2023, la Blaj, ocazie cu care a vizitat Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Seminarul Arhiepiscopal Major „Buna Vestire”, biserica din cartierul de romi Barbu Lăutaru, vizitată de Papa Francisc în data de 2 iunie 2019, Centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” și Curia Arhiepiscopală Majoră.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș