Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Prima ceremonie a Ordinului de Malta în Catedrala Blajului

asda

Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a găzduit prima ceremonie de învestire a unui cavaler de Malta, în istoria ei de aproape trei secole.

Ritualul primirii în ordinul catolic a avut loc în cadrul Liturghiei oficiate de PS Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, cu binecuvântarea  Preafericirii Sale, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma.

La Liturghie au participat preoți greco-catolici din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și din Eparhia de Cluj-Gherla, precum și preoți romano-catolici din Arhidieceza de București, Arhidieceza de Alba Iulia și Dieceza de Timișoara, inclusiv capelanii Ordinului de Malta din România, pr. Gabriel Popa, pr. Veress Stelian și pr. Szabo Peter.

Ceremonia a debutat cu o mică procesiune care a pornit de la sediul Protopopiatului Greco-Catolic al Blajului. În urma preoților, au intrat în catedrală cavalerii de Malta din România, îmbrăcați în cucule, tradiționalele lor robe cu steaua malteză în opt colțuri. 

Procesiunea cavalerilor de Malta a fost condusă de contele Kalnoky Tibor, președintele Asociației Române a Ordinului de Malta (AROM), împreună cu ambasadorul Ordinului de Malta în România, Roberto Musneci. Printre cei care au asistat la ceremonie s-au aflat dame și cavaleri ai ordinului, printre care Fari Palko Ilona, Puskas Zoltan, Denes Mihaly, Tischler Ferenc, Pio Cesare, Fullop Szabolcs, Sepsi Lajos și Kanloky Matyas.

Învestirea propriu-zisă a noului cavaler de Malta, în persoana lui Claudiu Pădurean, Fiu al Bisericii Greco-Catolice, a avut loc după un ritual bine stabilit, condus de șeful Ordinului de Malta. Noului cavaler i-a fost oferită roba specifică ordinului și crucea malteză, ambele sfințite în prealabil de PS Cristian. 

La ceremonie au asistat și membrii marcanți ai comunității catolice din România, precum fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros ori vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan.

Ordinul de Malta este un ordin religios catolic, întemeiat în Țara Sfântă, în anul 1050, de către Fericitul Gerard Sasso de Martigues și recunoscut ca ordin religios cavaleresc de Papa Pasquale al II-lea, în anul 1113. 

Scopul ordinului este exprimat prin însăși deviza sa: apărarea credinței și ajutarea celor în nevoie.

Pe actualul teritoriu al României, prezența Ordinului a fost atestată în 2 iunie 1247, prin Diploma Cavalerilor Ioaniți, acordată de regele Bela al IV-lea. 

Relațiile diplomatice dintre Ordinul de Malta și România au fost stabilite la nivel de legație în 27 ianuarie 1933. La instaurarea regimului comunist, relațiile diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta au încetat și au fost reluate la 24 mai 1991, cu reprezentare la rang de ambasadă.

Ordinul Suveran de Malta are, în prezent, aproximativ 13.500 de cavaleri și peste 80.000 de voluntari. Este cunoscut pentru activitatea sa caritabilă și este considerat drept un microstat condus în prezent de Marele Maestru Fra John Dunlop. 

Încă din perioada cruciadelor, ordinul a primit privilegii și drepturi asemănătoare cu cele ale celorlalte state întemeiate de cruciați în Orient.

Din Ordinul de Malta în România fac parte membri ai aristocrației precum principele Mihai Ghyka, contele Mikes Zsigmond sau baronul Ugron Adam.

Bianca Pădurean