Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Întâlnirea de 30 de ani de la absolvirea Institutului Teologic Greco-Catolic Blaj a primei promoții după prigoana comunistă

asda

Oprirea în loc pentru o clipită și marcarea unei aniversări printr-o reflecție, o rugăciune și o masă luată împreună constituie un moment privilegiat al călătoriei de-a lungul vieții spre Patria cerească. În acest sens, absolvenții primei promoții a Institutului Teologic Greco-Catolic din Blaj de după prigoana comunistă s-au regăsit împreună la Întâlnirea de 30 de ani de la absolvire în data de 30 mai 2024. Întreaga festivitate s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă, absolvenții fiind străbătuți de un mic fior de regret pentru anii care au trecut, dar de o mare bucurie pentru darul vieții și al credinței de până acum.

Programul a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala din Blaj, pontificată de Preasfințiile Lor Cristian Crișan și Virgil Bercea, concelebrată împreună cu absolvenții preoți, transmisă online pe Radio Blaj TV Online: https://www.youtube.com/live/CFsxiKSHCw0

În cuvântul de învățătură de după Evanghelie, Preasfinția Sa Virgil, invitat în calitate de fost profesor și episcop, le-a adresat absolvenților de acum treizeci de ani cuvinte de recunoștință și de încurajare, spunându-le cu emoție: „Vă mulțumesc din suflet, vouă, absolvenților de atunci, pentru că v-ați străduit să vă împliniți visele, pentru că Biserica noastră există și este vie datorită vouă, celor care, imediat după absolvire, ați plecat pe teren, în mijlocul vicisitudinilor, ați reconstituit parohii și ați construit biserici”.

În mesajul adresat absolvenților, căruia i-a dat citire Preasfinția Sa Cristian Crișan, Preafericitul Părinte Lucian Cardinal exprimă aprecierea părintească față de fii săi sufletești: „O mare parte dintre voi ați devenit clerici ai Arhieparhiei noastre de Alba Iulia și Făgăraș, dar și ai altor Eparhii, lucrând în via Domnului cu zel și cu dăruire. Cei care nu ați devenit preoți – ați dus mesajul valorilor creștine în mediul în care vă desfășurați activitatea. Pe toți vă am în rugăciunile mele în această zi de bucurie sfântă și tuturor vă mulțumesc, în numele Bisericii, pentru mărturia de viață pe care zi de zi o mărturisiți. Un gând aparte îl am față de profesorii voștri, care v-au format, dintre care o parte au trecut la Domnul, iar alții sunt în mijlocul vostru. La acest ceas aniversar, vă rog să duceți mai departe Cuvântul lui Dumnezeu, celebrând cu dragoste și cu evlavie slujbele și Tainele dumnezeiești, slujind cu abnegație omul zilelor noastre și îndeplinindu-vă fiecare, în felul său propriu, misiunea încredințată de Dumnezeu. Păstrați între voi, în continuare, fraternitatea sacerdotală și colegială, dovedind și lumii de astăzi, cuprinsă de războaie și de conflicte, ceea ce se vorbea despre creștinii primelor veacuri: „Priviți la ei cum se iubesc!” (Tertulian, Apologeticum, 39)”.

În mesajul Întâistătătorului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a fost evocată figura Cardinalului Alexandru Todea, care în anul 1990, după repunerea în legalitate a Bisericii noastre, a redeschis Academia de Teologie Greco-Catolică din Blaj, la care s-au înscris  90 de studenți, proveniți în marea majoritate din rândurile Bisericii persecutate.

De asemenea, absolvenților li s-au înmânat diplome aniversare cu ocazia a treizeci de ani de la absolvire și la cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici.

După parastasul de pomenire a celor adormiți în Domnul (ierarhi, profesori și colegi) și după fotografia de grup de pe esplanada Catedralei, a urmat vizitarea Institutului Teologic, astăzi deja renovat în mare parte grație Preafericitului Părinte Lucian și Preasfințitului Părinte Episcop Cristian, absolvenții aducându-și aminte de vremurile trăite în odăile, sălile de clasă, capela și holurile vechii instituții venerabile blăjene. A urmat strigarea catalogului, fiecare dintre cei prezenți împărtășind câteva gânduri despre sine colegilor, precum și vizionarea unui film omagial, un scurt metraj documentar despre foștii profesori din perioada 1990-1994 (https://www.youtube.com/watch?v=5v9Xl3FycG0).

Întâlnirea a fost încununată de o masă festivă, în jurul căreia absolvenții și-au depănat amintiri de demult readuse acum la viață și și-au împărtășit, pe îndelete, experiențe și fapte de viață din ultimii 30 de ani.

Bucuria reîntâlnirii în acest cadru special – deoarece preoții s-au mai întâlnit periodic între ei în cadrul activităților pastorale – a generat un sentiment comun de recunoștință pentru frumusețile vieții creștinești, un simțământ profund de apartenență la Biserica lui Hristos, o apreciere aparte față de valoarea familiei și o coeziune amicală între preoți și colegii lor laici. O asemenea întâlnire conferă satisfacție sufletească și reaprinde râvna pentru continuarea lucrării cucernice.

 

Comitetul de organizare, pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș