Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Final de an universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj - Numirea noului Rector al Seminarului Blaj

asda

Vineri, 28 iunie 2024, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a avut loc Liturghia Arhierească de încheiere a anului universitar 2023/2024 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică - Departamentul Blaj din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu această ocazie, a fost numit și noul Rector al Seminarului Arhieparhial Major „Bunavestire” din Blaj, în persoana Părintelui Ciprian Suciu, după ce mandatul de Rector al Părintelui Florian Guțiu s-a încheiat. Tot cu acest prilej, ipodiaconul Alex Mihai Maier, student seminarist în anul V, a primit Premiul de Excelență „Grigore Ciortea”, acordat, din 2022, celui mai vrednic student seminarist, în semn de recunoaștere a rezultatelor deosebite obținute pe parcursul anilor de studiu.

Cu binecuvântarea Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu Parintele Rector Florian Gutiu, Părintele Vice-rector Ciprian Suciu, Părintele Protopop Cristian Rus și cu alți preoți, formatori în cadrul Seminarului și profesori ai Facultății de Teologie Greco-Catolică - Departamentul Blaj.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a mulțumit studenților seminariști, superiorilor, profesorilor și familiilor acestora, aducând totodată binecuvântarea, salutul și prețuirea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian. „Seminarul este cel mai mare cadou al unui Episcop pentru Episcopia sa, pentru că seminar înseamnă viitor, speranță, înseamnă continuarea misiunii pe care fiecare dintre Apostoli a primit-o de la Isus însuși”, a spus Episcopul. 

De asemenea, Preasfinția Sa Cristian a amintit de pilda oferită de Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, dând exemplul Fericiților Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu, colegi de seminar la Blaj, al Cardinalului Alexandru Todea și a tuturor celorlalți mărturisitori ai credinței greco-catolice. „Fiți modele pentru oamenii pe care sunteți chemați să-i duceți la mântuire, luați pildă de la înaintașii voștri, fiți coerenți cu învățăturile Evangheliei, păstrați în sufletul vostru această bucurie de a fi apostoli ai lui Isus Cristos! Să o rugăm pe Maica Sfântă, ocrotitoarea Seminarului nostru, să facă astfel încât viața fiecăruia dintre noi să fie o vestire bună în lumea în care trăim.”

La finalul Sfintei Liturghii, ipodiaconul Alex Mihai Maier, student seminarist în anul V la Facultatea de Teologie Greco-Catolică - Departamentul Blaj, a primit Premiul de Excelență „Grigore Ciortea”, în semn de recunoaștere a rezultatelor deosebite obținute pe parcursul anilor de studiu.

Premiul de Excelență „Grigore Ciortea”, instituit în anul 2022 la inițiativa Doamnei Gabriela Livia Ieremia, fiica acestuia, este acordat șefului de promoție (studentului seminarist care deține cea mai mare medie la finalul anilor de studii, cu frecvență la zi și finalizarea examenului de licență), în amintirea profesorului de istorie Grigore Ciortea, cu scopul de a stimula interesul pentru cercetarea și cunoașterea Teologiei în rândurile studenților seminariști ai Facultății de Teologie Greco-Catolică (Departamentul Blaj) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

A urmat predarea ștafetei de Rector al Seminarului Arhieparhial Major „Bunavestire” din Blaj, după ce mandatul Părintelui Florian Guțiu s-a încheiat. Noul Rector al Seminarului este Părintele Ciprian Suciu, care până acum a îndeplinit funcția de Vice-rector al Seminarului blăjean.

După ce i-a mulțumit pentru activitatea sa la conducerea Seminarului din Blaj, Preasfinția Sa Cristian a dat citire diplomei de aleasă cinstire pe care Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, i-a adresat-o Părintelui Florian Guțiu, ca „semn al prețuirii și binecuvântării noastre, pentru râvna și pentru dăruirea manifestate față de Biserică în calitate de Rector al Seminarului Arhieparhial Major Bunavestire din Blaj.” Totodată, i-a înmânat o icoană a Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români și o medalie aniversară la cinci ani de la vizita Papei Francisc la Blaj.

Părintele Florian Guțiu a mulțumit, la final, Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan și Preasfinției Sale Cristian pentru implicarea și ajutorul oferit bunei funcționări a Seminarului Bunavestire din Blaj, i-a asigurat pe toți seminariștii, pe care i-a păstorit de-a lungul timpului, că-i va purta mereu în rugăciune și a cerut celor prezenți să se roage în continuare pentru creșterea vocațiilor la preoție.

VIDEO: AICI

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș