Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Vizita pastorală a PS Cristian în Parohia Gârbovița, Protopopiatul Aiud

asda

Duminica, 7 iulie 2024, Duminica a doua după Rusalii (chemarea primilor Apostoli), Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în Parohia Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului’’ din Gârbovița, Protopopiatul Aiud, parohie păstorită de Părintele Adrian Ciontea. 

Preasfinția Sa Cristian a fost întâmpinat de către Părintele Protopop Florin Gheorghiu, Părintele paroh Adrian Ciontea și preoți din Protopopiatul Aiud. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinția Sa Cristian a concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu preoții prezenți. Răspunsurile au fost date de studenți teologi de la Seminarul Arhieparhial Major „Bunavestire” din Blaj.

În cuvântul de învățătură, Preasfintia Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre chemarea primilor Apostoli, subliniind faptul că această chemare, din partea Mântuitorului, este la fel de actuală și în zilele noastre. 

La finalul Sfintei Liturghii, dupa ce Părintele paroh i-a mulțumit Episcopului pentru această vizită, în semn de gratitudine din partea comunității parohiale, i-a oferit Preasfinției Sale Cristian o icoană cu hramul bisericii, Nașterea Maicii Domnului. Preasfintia Sa Cristian, după ce a adus salutul și binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, și-a exprimat bucuria că a putut fi prezent în mijlocul acestei parohii, într-o biserică atât de specială.

Vizita Episcopului Cristian la Gârbovița s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au fost invitați toți cei prezenți. 

A fost o zi de har și de bucurie pentru întreaga comunitate, de reînnoire sufletească în „Golgota satului”, biserica aflată într-o panoramă deosebită, pe un deal desupra localității. Biserica, monument istoric, construită în a doua jumatate a secolului al XIII-lea, o veche vatră de credință, este considerată una dintre cele mai vechi biserici din Ardeal.

 

A consemnat Pr. Adrian Ciontea, pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș