Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

PS Cristian, prezent la Mediaș, la manifestările dedicate memoriei victimelor comunismului din România

asda

La invitația Asociației Foștilor Deținuți Politici - Filiala Mediaș și a Primăriei Municipiului Mediaș, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, la ceremonia de comemorare a victimelor comunismului din România, desfășurată miercuri, 14 septembrie 2022, la Mediaș, județul Sibiu, cu prilejul sărbătorii „Înălțarea Sfintei Cruci”.

Episcopul auxiliar a fost însoțit de Părintele Dr. Cristian Barta, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Părintele Protopop Septimiu Nicula și de preoți din Protopopiatele Mediaș si Dumbrăveni. Preasfinția Sa Cristian Crișan a celebrat, împreună cu preoții prezenți, slujba de pomenire.

Slujba de pomenire a victimelor comunismului a fost oficiată, pe rând, de toți reprezentanții cultelor creștine prezente. La acest eveniment au participat reprezentanți ai celor șase culte istorice din cetatea Mediașului: Greco-Catolic, Ortodox, Evanghelic, Romano-Catolic, Reformat și Unitarian.

Manifestarea a continuat cu depunerea de coroane la monumentul dedicat celor comemorați.

Ceremonia s-a desfășurat în Piața Corneliu Coposu, acolo unde, în urmă cu trei ani, a fost ridicat un monument dedicat foștilor deținuți politici, deportați și strămutați în timpul regimului comunist din România.

Cei prezenți la eveniment au fost conduși apoi în Sala Mare a Primăriei Mediaș, unde Primarul Gheorghe Roman le-a adresat un cuvânt de bun venit și le-a mulțumit organizatorilor acestui moment comemorativ, exprimându-și, totodată, bucuria de a găzdui și de a lua parte la evenimente ce păstrează vie memoria celor ce au suferit pentru adevăratele valori și pentru credință.

În cuvântul său, Preasfinția Sa Cristian a vorbit despre bucuria de a fi prezent la un astfel de eveniment, invitându-i pe participanți să își aducă aminte de martirii noștri care, în închisorile comuniste, s-au rugat și pentru noi cei de astăzi.

Părintele Decan Cristian Barta a susținut o conferință despre martiriu, evocând perioada secolului XX, cu toate implicațiile regimului opresiv sovietic.

În încheierea evenimentului, Părintele Florin Dan Oprean, vicepreședintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, a mulțumit tuturor celor care au participat la această manifestare.

 

A consemnat Părintele Florin Dan Oprean pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Foto: Dan Ramf