Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Noapte de veghe la Reghin

asda

În noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2022, comunitatea greco-catolică din Reghin a fost gazda unei nopți de veghe în rugăciune. Momentele s-au desfășurat în cele două locații greco-catolice din Orașul Viorilor, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Parohia Greco-Catolică Reghin II – Capela „Înălțarea Sfintei Cruci”.

Pe parcursul anului bisericesc, în parohii sunt organizate momente liturgice deosebite prin care credincioșilor li se oferă posibilitatea de a aprofunda experiența rugăciunii în comun și a participării la misterul credinței. Isus prezent în mod real în Euharistie se află în centrul vieții liturgice  a comunității parohiale. Această prezență își găsește împlinirea în Liturghia euharistică, complex de simboluri și acțiuni prin care Dumnezeu este lăudat, adorat și prezentat ca hrană spirituală celor care cu credință participă la viața Bisericii.

Cateheza permanentă pe care preotul o realizează în parohie poate fi jalonată de celebrări menite să împlinească nevoia de întâlnire în rugăciune.

Un astfel de eveniment a fost propus credincioșilor la Reghin de preoții Parohiilor „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Adormirea Maicii Domnului”. Pr. Aurel Rus și Pr. Daniel Cristea, cu sprijinul preoților din Reuniunea mariană sacerdotală, au organizat o noapte de veghe, cea de-a 133-a astfel de întâlnire, la care au fost prezenți credincioși din diferite zone ale țării, bucuroși să se reîntâlnească în cadrul plăcut oferit de parohiile reghinene.

Programul a debutat cu Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, celebrată, la ora 19:00, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, prezent la Reghin cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Cardinal Lucian. Episcopul și credincioșii, însoțiți de preoții lor, au îngenuncheat în adorație în fața Celui care oferă împlinirea tuturor nevoilor spirituale. Momentele de rugăciune specifice ritului bizantin (Acatistul Fericiților Martiri, Canonul îngerului păzitor, Paraclisul Maicii Domnului) sau ritului latin (Rozariul, Calea Crucii, Adorația Euharistică) au oferit cadrul propice reculegerii și comuniunii în rugăciune.

Astfel, începutul Postului Crăciunului a fost marcat la Reghin într-un mod deosebit, în speranță și bucurie, contemplând Vestea cea Bună a Întrupării umile a Fiului lui Dumnezeu, Isus Mântuitorul.

 

A consemnat Pr. Adrian Lung