Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Cuvintele Cardinalului Iuliu Hossu au răsunat din nou la Alba Iulia

asda

Documentul Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia, proclamat la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, de Fericitul Episcop Martir Iuliu Hossu, a fost citit de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, în cadrul evenimentelor organizate în Cetatea Marii Uniri, cu ocazia Zilei Naționale a României, la împlinirea a 104 ani de la Unirea Transilvaniei cu România. 

A devenit o tradiție ca în fiecare an, de Ziua Națională a României, Declarația de Unire pe care Cardinalul Iuliu Hossu a citit-o în istorica zi de 1 decembrie 1918 să fie prezentată public, în lectura ierarhilor greco-catolici. Evenimentul, care a făcut parte din programul manifestărilor organizate de autoritățile locale și județene cu ocazia aniversării a 104 ani de la Marea Unire, s-a desfășurat în Parcul Unirii din Alba Iulia și reprezintă o recunoaștere a rolului pe care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri.

La acest eveniment, din partea autorităților civile au fost prezenți primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și deputatul Dan Barna.

Memoria Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu a fost marcată în acest an la Alba Iulia prin amplasarea, în Parcul Unirii, a bustului Cardinalul Marii Uniri, sfințit în data de 27 octombrie 2022, în prezența Episcopilor greco-catolici, cu ocazia lucrărilor sesiunii ordinare de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, dar și în data de 25 noiembrie 2022, în cadrul manifestărilor de Ziua Națională, la Muzeul Principia, unde a fost vernisată o expoziție cu obiecte rare care i-au aparținut primului Cardinal al României. 

La 1 decembrie 1918, tânărul episcop Iuliu Hossu, la vârsta de 33 de ani și la doar un an și trei zile de la hirotonirea episcopală, primea însărcinarea de la Marele Sfat Național Român să citească în fața celor aproximativ 100.000 de români veniți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pe Platoul Romanilor (Câmpul lui Horea), Proclamația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României, în preambulul căreia a rostit celebrul lui discurs:

„Astăzi, prin hotărârea noastră se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara Mamă, România! Vă amintiţi când prin sutele de spitale, în zilele de întuneric, vă vesteam că „va învinge dreptatea”, vă arătam că vine ceasul când toţi factorii nedreptăţii vor plânge lacrimi de sânge în ziua bucuriei noastre. A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul dreptăţii lui Dumnezeu şi al răsplătirii Lui. Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferinţele veacurilor, purtate de un neam cu credinţă în Dumnezeu şi cu nădejdea în dreptatea Lui. (…) Cuvintele Domnului se împlinesc şi aici, întru împlinirea dreptăţii dumnezeieşti. Mulţi au dorit să vadă ce vedeţi voi şi n-au văzut, şi să audă ce auziţi voi şi n-au auzit. Ochii voştri sunt fericiţi că văd, şi urechile voastre fericite că aud! Văd ziua întregirii neamului şi aud buna vestire a dreptăţii lui Dumnezeu. Ascultaţi, români fericiţi, buna vestirea unirii noastre pe veci cu Ţara-Mamă, România.”

Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 a fost votată, în prealabil, la Sala Unirii, în unanimitate, de cei 1.228 de delegați ai Adunării. Ulterior, Episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, împreună cu Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia, unde i-au înmânat-o regelui Ferdinand I. 

Vocea Cardinalului Iuliu Hossu citind Documentul Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia poate fi auzită într-o înregistrare audio de la începutul anului 1970, când Fericitul Episcop Martir a repetat, pentru posteritate, Declarația de Unire, de la 1 Decembrie 1918.  

Video: https://www.youtube.com/watch?v=9qrHz1_VWbg&t=1s

Fericitul Episcop Martir Iuliu Hossu a fost arestat și întemnițat în 1948, odată cu ceilalți Episcopi greco-catolici, a trecut prin lagărul de la Mănăstirea Căldărușani și Penitenciarul Sighet, a fost numit Cardinal in pectore, în anul 1969, iar un an mai târziu s-a stins din viață la spitalul Colentina din București. Pe 2 iunie 2019, cu ocazia vizitei istorice a Papei Francisc în România, a fost beatificat, alături de ceilalți șase episcopi martiri - Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan și Alexandru Rusu - în cadrul Liturghiei pe care Sfântul Părinte a oficiat-o pe Câmpia Libertății din Blaj. 

 


Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș