Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Sfânta și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Sfântului Părinte Papa Francisc

asda

În ziua de luni, 21 aprilie 2025, Lunea Luminată, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Sfântului Părinte Papa Francisc, chemat la casa Tatălui Ceresc în zorii aceleiași zile, la vârsta de 88 de ani.

Slujba a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, înconjurat de un sobor de preoți și de credincioși veniți să se unească în rugăciune pentru cel care a fost păstorul întregii Biserici Catolice.

În cuvântul său de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a evocat, cu emoție, personalitatea Sfântului Părinte Papa Francisc, evidențiind viața sa ca model de libertate interioară și milostivire trăită autentic:

„Suntem încă cu toții sub emoția aflării acestei vești neașteptate, dar știm că în planul lui Dumnezeu, în proiectul de mântuire al Providenței, care vrea binele fiecăruia dintre noi și mântuirea întregului neam omenesc, totul primește un sens pentru cel care crede cu adevărat în Isus Înviat. 

Legătura Papei Francisc cu Blajul, cu Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și cu România este un strânsă și profundă. Alături de noi se află tronul pe care Sfântul Părinte a stat așezat acum aproape șase ani, pe Câmpia Libertății de aici, de la Blaj, când i-a beatificat pe cei șapte Fericiți Episcopi martiri greco-catolici, ridicându-i la cinstea altarelor, pe care i-a prezentat întregii lumi catolice ca exemple de libertate și de milostivire. Și cred că și pentru Sfântul Părinte Papa Francisc putem aplica aceste două caracteristici la care suntem chemați cu toții, de a fi oameni liberi și de a fi plini de milostivire, plini de îndurare. 

Îl însoțim pe Sfântul Părinte Papa Francisc pe drumul pe care îl face spre Împărăția lui Dumnezeu, unde îl așteaptă Isus și Maica Sfântă, pe care atât de mult i-a iubit. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că l-a dăruit Bisericii și lumii întregi!” 

Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate bisericile de pe teritoriul canonic al Arhieparhiei noastre vor fi trase clopotele la ora 12:00, iar la toate Sfintele Liturghii, după ectenia stăruitoare, înainte de Heruvic, se va rosti ectenia morților pentru odihna cea veșnică a Sfântului Părinte Papa Francisc.

Începând de luni, 21 aprilie 2025, Sfântul Scaun Apostolic al Romei a devenit vacant prin trecerea la Domnul a Sfântului Părinte Papa Francisc, la venerabila vârstă de 88 de ani. 
 
„Exemplul de dăruire și de credință al Papei rămâne un far luminos în viețile noastre. Mesajul său plin de compasiune și chemarea la unitate, la care ne-a îndemnat cu prilejul Vizitei Apostolice în România, din 31 mai-2 iunie 2019, vor continua să inspire generații întregi, iar memoria sa va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană.

Episcopii, clerul, persoanele consacrate și credincioșii catolici din România înalță rugăciuni, prin mijlocirea Fecioarei Maria și a Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici beatificați de Papa Francisc la Blaj, cerând Părintelui Ceresc odihna veșnică pentru sufletul Sfântului Părinte”, se arată în mesajul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și Președintele Conferinței Episcopale din România.

Sfânta și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Sfântului Părinte Papei Francisc, care a fost transmisă, în direct, de Radio Blaj TV Online și Maria TV, poate fi vizonată AICI

„Frații mei cei iubiți, nu mă uitați pe mine când lăudați pe Domnul, ci vă aduceți aminte de dorul și de dragostea mea!”

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș