„Un pelerinaj al unității și speranței” – Amintindu-ne de vizita Papei Francisc la Blaj și de moștenirea pe care a lăsat-o
În timp ce lumea plânge trecerea la cele veșnice a Papei Francisc, inimile din întreaga Românie se întorc către un moment profund din istoria spirituală recentă a țării noastre: pelerinajul său la Blaj, în data de 2 iunie 2019. Vizita, parte a unei călătorii de trei zile în România, a fost un simbol puternic al reconcilierii, comemorării și unității - valori care au devenit definitorii pentru pontificatul său.
Sub soarele blând al Transilvaniei, pe Câmpia Libertății, Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie a Beatificării celor șapte episcopi greco-catolici martirizați sub regimul comunist din România. Jertfa lor, spunea papa, a fost un far luminos în vremuri întunecate, iar curajul lor rămâne o mărturie a credinței în fața persecuției.
„Acești păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire,” a declarat Papa, stârnind aplauze emoționate din partea zecilor de mii de oameni prezenți.
Cei șapte episcopi beatificați au refuzat să renunțe la comuniunea cu Biserica Romei după ce Biserica Greco-Catolică a fost interzisă în 1948, fiind arestați și murind în închisori. Prin beatificarea lor, Papa Francisc le-a redat demnitatea și a readus în conștiința națională și ecleziastică curajul lor, precum și suferințele îndurate de întreaga Biserică Greco-Catolică Română.
Însă vizita de la Blaj din 2 iunie 2019 a Papei Francisc a însemnat mai mult decât o comemorare - ea a fost și un act de autentică profeție. Într-un gest fără precedent, el și-a cerut iertare public față de comunitatea romă pentru secole de marginalizare și discriminare suferite din partea membrilor Bisericii Catolice.
„Îmi cer iertare – în numele Bisericii Domnului și vouă – pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită,” a spus el.
Acest gest de umilință sinceră a rezonat profund cu mulți credincioși, atât în Europa cât și în întreaga lume. Prin acest gest, Papa a oferit o voce celor fără voce și a demonstrat încă o dată de ce a fost numit adesea „Papa periferiilor”.
O moștenire întemeiată pe milă, dialog și simplitate
Pontificatul Papei Francisc, primul papă iezuit și primul de pe continentul American, a fost caracterizat printr-un angajament profund față de justiția socială, grija pentru cei marginalizați și dialogul interreligios. Încă de la primele sale cuvinte—„Bună seara”—rostite simplu de la balconul din Piața Sfântul Petru în 2013, Papa Francisc a ales conexiunea în locul protocolului.
De-a lungul pontificatului său, a fost un apărător al celor săraci, un susținător al migranților și un reformator care a încercat să îndrepte Biserica spre mai multă transparență, responsabilitate și compasiune. Enciclicele sale - Laudato Si’ (despre protejarea mediului), Fratelli Tutti (despre fraternitate și prietenie socială) și Evangelii Gaudium (despre evanghelizare) - au redefinit discursul catolic pentru secolul XXI.
Vizita sa la Blaj a întruchipat aceste teme: comemorarea martirilor, vindecarea rănilor diviziunii și îmbrățișarea celor de la marginea societății.
O lumină care dăinuie
Astăzi, odată cu trecerea la Domnul a Papei Francisc, Blajul devine mai mult decât o oprire pe un itinerar papal - devine un memorial viu al viziunii sale. Câmpia unde a beatificat episcopii martiri rămâne un simbol al vitalității Bisericii în Europa de Est. Iar comunitatea romă, pe care a îmbrățișat-o cu umilință, își va aminti mereu ziua în care un papă le-a redat demnitatea.
În timp ce ne luăm rămas bun de la un lider care a redefinit sensul slujirii de pe Scaunul lui Petru, ne întoarcem la cuvintele sale rostite la Blaj:
„Duceți lumina Evangheliei contemporanilor noștri și continuați să luptați, asemenea fericiților Episcopi.”
Chiar dacă vocea Papei Francisc s-a stins, ecoul îndemnului său la luptă pentru valorile autentic creștine răsună în continuare, în România și în întreaga lume.
Călin Costea, pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iușia și Făgăraș
VIDEO - VIZITA PAPEI FRANCISC LA BLAJ
Papa Francisc și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
„Vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice” - Papa Francisc, 02.06.2019, Blaj
„Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele!” (Papa Francisc, Blaj, 2 iunie 2019)